Schefflera

Schefflera of Vingersboom

Die wil ik op kantoor!

Algemene informatie 
Schefflera

De Schefflera wordt vaak als kantoorplant gebruikt als Schefflera actinophylla 'amate' en Schefflera arboricola. De eerste van de twee heeft een aanmerkelijk groter blad. 

Door de vorm van de bladeren wordt deze plant ook wel de Vingersboom genoemd. Dit gaat vooral op voor de Schefflera actinophylla aangezien deze in zijn natuurlijk omgeving in Noord-Australië, Nieuw Guinea en Java kan uitgroeien tot een boom van wel 15 meter hoogte. 

De Schefflera aboricola groeit in zijn natuurlijke omgeving in Taiwan en Zuid-China als grote struik tot wel 9 meter hoog.

In gematigde klimaten wordt de plant ook als tuinplant of boom aangeplant.
Schefflera actinophylla 'Amate'
Schefflera arboricola

Groei en voorkomen van de Schefflera

De Schefflera groeit van vanuit meerdere stammen en de bloemtrossen ontstaan aan de toppen van de plant. Deze bloemtrossen kunnen bij de Schefflera actinophylla  tot wel 2 meter lang worden waarbij ze tot 1000 kleine bloempjes bevatten. De bloemen ontstaan in de vroege zomer en kunnen meerdere maanden blijven staan.

Ze groeien vaak als een hemi-epifyt. Dit betekent dat de plant een deel van zijn leven als epifyt op een gastheer boom doorbrengt.  Als de plant met zijn wortels dan de grond bereikt kan hij de gastheer geheel overgroeien. Door deze agressieve groeiwijze en de sterke groei van de wortels kan hij zijn omgeving domineren. 

De Schefflera is licht giftig. De plant bevat oxalaat kristallen die niet afbreekbaar zijn. Deze kunnen huidirritatie veroorzaken en bij inslikken problemen veroorzaken aan zowel het spijsverteringskanaal als de lever en de nieren. Let dus op bij het eventuele snoeien van deze plant en met kinderen en huisdieren.


Standplaats niet in de volle zon

De Schefflera kan veel licht verdragen, maar een hele dag in direct zonlicht moet worden voorkomen. Beperk dit tot maximaal 4 uur per dag.

Daarnaast heeft hij het liefst temperaturen die 's nachts niet onder de 12ºC komen. Overdag liefst niet onder de 16ºC. Iets wat normaal in een kantoor niet voorkomt.

Deze plant heeft graag een licht vochtige grond. De grond mag iets uitdrogen, zeker in de wintermaanden, voordat er opnieuw water wordt gegeven. Als de plant bruine bladeren krijgt of zijn blad laat vallen heeft dit meestal niets met water te maken. Waarschijnlijk krijgt de plant dan te weinig licht. 1 meter dichterbij het raam is dan vaak de oplossing van het probleem.
Dypsis lutescens
Bloeiwijze Dypsis lutescens

De verzorging laat u het beste aan de specialisten over

Ook al is dit een sterke plantensoort, de verzorging kunt u het beste uitbesteden aan de specialisten van De Klerk. Zij zullen de planten op gezette momenten water geven. Ook controleren ze op eventuele ziektes en zorgen voor de benodigde bemesting een aantal keer per jaar.
 
Daarnaast worden uw planten grondig onderhouden. Oudere bladeren of bruine randen worden verwijderd. Regelmatig wordt de plant schoon gemaakt om hem te ontdoen van eventueel stof. Zo'n schoonmaak en sproei beurt vindt een Schefflera heerlijk. Doordat het stof van de grote bladeren wordt verwijderd kan de plant weer maximaal licht opnemen.


Verzorging regelen
Share by: