Philodendron selloum

Philodendron selloum of Philodendron bipinnatifidum

Die wil ik op kantoor!

Algemene informatie 
Philodendron selloum

Philodendron selloum heet eigenlijk Philodendron bipinnatifidum, maar laten we het niet moeilijker maken dan het al is. Er bestaat namelijk geen alom gebruikte Nederlandse naam voor deze plant. En dan is selloum toch een stuk makkelijker.

Van oorsprong komt deze Philodendron uitsluitend in de tropen en subtropen van Zuid-Amerika voor. Vooral in Brazilië, Bolivia, Argentinië en Paraguay kun je de plant in het wild tegenkomen. 

Deze Philodendron kan tot wel 10 meter hoog worden maar wordt vaak verkocht als een vrij lage plant.  De bladeren kunnen tot wel 1,5 meter groot worden, waarbij de bladsteel ongeveer dezelfde lengte aanneemt. Ook een vrij lage plant zal dus snel veel ruimte gaan innemen. Juist deze grote bladeren maakt de plant populair.
Philodendron selloum als vrij lage plant
Philodendron selloum

Groei en voorkomen van de Philodendron selloum

Zoals hiervoor beschreven zijn het vooral de grote bladeren die deze plant zo populair maken. De meeste Philodendron soorten zijn klimplanten of gebruiken een boom ter ondersteuning. Daarnaast zijn het veelal epifyten.

Philodendron selloum vormt zelf een stam. Deze heeft een opvallend patroon. Dit wordt gevormd door het afvallen van de bladstelen. De stelen laten daarbij een bijzonder gevormd litteken achter.

In kantoren of de huiskamer zal deze plant zelden tot bloei komen. Ze kunnen bloemen krijgen in de vorm van  aronskelken. Vaak is het verstandig om de bloemen ook snel af te knippen. Ze verspreiden een onaangename geur.

Pas met kinderen of (huis-)dieren in de buurt altijd op. De plant is giftig voor mens en dier. Pas daarom ook op bij bijvoorbeeld het snoeien van de plant. Draag handschoenen.

Standplaats niet in de volle zon

Het enige waar de plant slecht tegen kan is teveel water en direct zonlicht. Gele bladeren zijn vaak een teken van teveel water. De grond mag je licht vochtig houden maar mag zeker niet nat blijven. Geef je te weinig water dan zal de plant bruine bladeren krijgen.

Behalve teveel water kan de Philodendron selloum slecht tegen direct zonlicht. De grote groene bladeren krijgen dan bruine brandplekken.

Een plek met veel licht maar niet in de volle zon is perfect. Een raam op het oosten of westen kan prima. Hoe meer licht, hoe beter dat de plant groeit, maar pas dus op met de warme middag zon.

Daarnaast heeft hij het liefst temperaturen die ook 's nachts niet onder de 15ºC komen. Iets wat normaal in een kantoor niet voorkomt. Een maximum temperatuur hebben de planten niet echt, maar pas daar wel mee op. Door de grote bladeren zal de plant veel water verdampen en bij hoge temperaturen dus snel uitdrogen.
Philodendron bipinnatifidum
Philodendron bipinnatifidum met stam

De verzorging laat u het beste aan de specialisten over

Ook al is dit een sterke plantensoort, de verzorging kunt u het beste uitbesteden aan de specialisten van De Klerk. Zij zullen de planten op gezette momenten water geven. Ook controleren ze op eventuele ziektes en zorgen voor de benodigde bemesting een aantal keer per jaar.
 
Daarnaast worden uw planten grondig onderhouden. Oudere bladeren of bruine randen worden verwijderd. Regelmatig wordt de plant schoon gemaakt om hem te ontdoen van eventueel stof. 

Zo'n schoonmaak en sproei beurt vindt een Philodendron selloum heerlijk. Zeker in de droge winter maanden.

Verzorging regelen
Share by: