Monstera deliciosa


Monstera deliciosa
of Gatenplant

Die wil ik op kantoor!

Algemene informatie 
Monstera deliciosa

De bekendste Nederlandse naam voor de Monstera deliciosa is zonder twijfel Gatenplant. Hij wordt ook wel eens (foutief) Philodendron monstera deliciosa genoemd, maar de Monstera is een plantensoort op zich. Beide de Monstera en de Philodendron horen wel tot de aronskelk familie. En gelukkig, als je vraagt om een Gatenplant, twijfelt er niemand over welke plant je bedoeld.

De plant is een tropische meerjarige kruipende klimplant afkomstig uit de regenwouden vanaf zuidelijk Mexico tot in Panama. De plant begint als zaailing op de grond en kruipt richting het donker. Daar vindt hij dan een boomstam om tegenaan omhoog te groeien. 

Monstera deliciosa wordt gekweekt als sierplant, vooral vanwege het aantrekkelijke glanzende blad met grote gaten erin. De bladeren worden ook los gebruikt in de bloemsierkunst ter ondersteuning van boeketten. 
Monstera deliciosa blad close-up
Monstera deliciosa zoals geleverd door Nieuwkoop

Groei en voorkomen van de Monstera

Monstera deliciosa is een plant met stengels die wel 20 meter lang kunnen worden.  

De plant heeft grote glanzende bladeren met bij de grotere bladeren de bekende gaten. De bladeren kunnen wel tot 90 cm x 75 cm groot worden.
De jonge kleinere bladeren hebben nog geen lobben of gaten.
 
Planten in het wild krijgen bloemen zoals alle leden van de aronskelk familie. Daarna krijgen ze vruchten, maar pas op. Deze moeten wel een jaar rijpen. De onrijpe vruchten zijn zeer giftig. De eerste vruchten van een plant bevatten zoveel oxaalzuur dat ze blaarvorming, zwellingen en jeuk kunnen veroorzaken. Met jeuk aan de slijmvliezen en stemverlies bij het eten van de vruchten.

Kantoorplanten zullen zelden bloeien. Doen ze dit wel dan is het raadzaam de bloemen te verwijderen. Niet alleen om bovenstaande maar ook omdat ze vaak een onaangename geur verspreiden.

Standplaats niet in de volle zon

De Monstera deliciosa kan buitengewoon goed overleven bij weinig licht in het kantoor.

De plant kan bij weinig licht overleven, maar groeit beter bij gematigd licht. Bij te weinig licht wordt de groei geremd en blijven de bladeren kleiner. De gaten blijven daarbij dan ook meestal achterwege.

Zet de plant niet in de volle zon! Zeker 5 meter vanaf een raam op het zuiden en zelfs bij een raam op het noorden is 3 meter een mooie afstand en een prima standplaats.

Daarnaast heeft hij het liefst temperaturen die 's nachts niet onder de 12ºC komen. Overdag liefst niet onder de 15ºC. Iets wat normaal in een kantoor niet voorkomt. Hij gedijt het beste bij temperaturen tussen de 20ºC en 30ºC.

Monstera deliciosa heeft graag een hoge luchtvochtigheid. Zeker in de wintermaanden als de verwarming de relatieve luchtvochtigheid doet dalen vinden de planten een behandeling met een plantensproeier heerlijk. 
Monstera deliciosa op een prima standplaats
Monstera deliciosa niet op de beste standplaats

De verzorging laat u het beste aan de specialisten over

Ook al is dit een sterke plantensoort, de verzorging kunt u het beste uitbesteden aan de specialisten van De Klerk. Zij zullen de planten op gezette momenten water geven. Ook controleren ze op eventuele ziektes en zorgen voor de benodigde bemesting een aantal keer per jaar.
 
Daarnaast worden uw planten grondig onderhouden. Oudere bladeren of bruine randen worden verwijderd. Regelmatig wordt de plant schoon gemaakt om hem te ontdoen van eventueel stof. 
 
De Monstera deliciosa is eenvoudig te snoeien door de bladeren zo dicht mogelijk bij de stam af te knippen of de stengels in te korten.

Verzorging regelen
Share by: