Dypsis lutescens

Dypsis lutescens of Goudpalm

Die wil ik op kantoor!

Algemene informatie 
Dypsis lutescens

Dypsis lutescens wordt ook wel Areca lutescens of Chrysalidocarpus lutescens genoemd. Meerdere benamingen voor de plant die in Nederland vaak Goudpalm of Arecapalm wordt genoemd. Een naam die de palm heeft gekregen vanwege zijn geel tot oranje vruchten. 

De Dypsis lutescens palm komt oorspronkelijk uit Madagascar, maar komt tegenwoordig ook voor in het Caraïbische gebied,  Venezuela en de Canarische eilanden.

De Dypsis lutescens of Arecapalm kan in de natuur tot wel 12 meter hoog worden. De bladeren hebben dan een afmeting tot 3 meter. In een kantoor zullen deze afmetingen niet snel gehaald worden.

Dypsis lutescens
Dypsis lutescens

Groei en voorkomen van de Dypsis lutescens

De meeste palmen zoals we ze tegen komen in huiskameres of als kantoorplant zijn eigenlijk een bosje van jonge palmen bij elkaar.

De bladeren zijn geveerd, glad, glanzend en licht groen en bevatten 40 tot 60 kleine bladparen. De stengels van deze geveerde bladeren zijn meestal een beetje gelig. 

Een unieke eigenschap van
Dypsis lutescens

De goudpalm staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Natuurlijk zet hij net als alle planten CO2 om in zuurstof, maar daarnaast haalt hij ook vele schadelijke stoffen uit de lucht.

Een tweede prettige eigenschap van deze palm is dat hij veel water opneemt en weer verdampt. Daarmee verhoogt hij de luchtvochtigheid.

Deze beide eigenschappen maken de Dypsis lutescens een perfecte kantoorplant.

Standplaats niet in de volle zon

De Dypsis lutescens kan erg veel licht verdragen en staat graag op een lichte standplaats, maar direct zonlicht voor langere tijd is niet aan te bevelen. De palm zal daardoor gele bladeren krijgen en erg veel water gaan gebruiken.
Voor een raam op het noorden vindt de Arecapalm zijn perfecte standplaats.

Daarnaast heeft hij het liefst temperaturen die 's nachts niet onder de 8ºC komen. Overdag liefst niet onder de 15ºC. Iets wat normaal in een kantoor niet voorkomt.

Deze palm heeft graag vochtige grond. Daarmee is de plant ook een perfecte palm om te kweken als hydroplant. De Klerk levert deze palm dan ook vaak als plant op hydrocultuur voor kantoren.
 
Dypsis lutescens
Bloeiwijze Dypsis lutescens

De verzorging laat u het beste aan de specialisten over

Ook al is dit een sterke plantensoort, de verzorging kunt u het beste uitbesteden aan de specialisten van De Klerk. Zij zullen de planten op gezette momenten water geven. Ook controleren ze op eventuele ziektes en zorgen voor de benodigde bemesting een aantal keer per jaar.
 
Daarnaast worden uw planten grondig onderhouden. Oudere bladeren of bruine randen worden verwijderd. Regelmatig wordt de palm schoon gemaakt om hem te ontdoen van eventueel stof. Zo'n schoonmaak en sproei beurt vindt een Areca lutescens heerlijk. Zeker in de droge winter maanden.
 
De Dypsis lutescens is eenvoudig te snoeien door de oude bladeren zo dicht mogelijk bij de stam af te knippen. Echter nooit de top uit de palm knippen.

Verzorging regelen
Share by: