Aspidistra elatior

Aspidistra elatior of Kwartjesplant of Slagersplant

Die wil ik op kantoor!

Algemene informatie 
Aspidistra elatior

Aspidistra elatior heeft in Nederland meerdere namen. Vaak wordt hij Kwartjesplant of Slagersplant genoemd. De laatste naam verwijst naar het feitt dat de plant vroeger vaak bij slagers in de winkel te vinden was. Het is namelijk een zeer sterke plant die bij weinig licht en koudere temperaturen kan overleven. Daarnaast is het blijkbaar de enige plant is die goed tegen 'bloedlucht' kan.

De Aspidistra elatior komt oorspronkelijk vanaf de zuidelijke eilanden van Japan, de Osumi archipel. Met name de Uzi eilanden en Kuroshima zijn bekend om de plant en het vele onderzoek wat er naar de bestuiving van deze plant is uitgevoerd.

De Slagersplant kan tot 1 meter hoog worden en vermeerderd zichzelf via wortelstokken. Op die wortelstokken ontspringen ook de kleine bloemen. Lang werd gedacht, en in vele boeken staat dit nog steeds beschreven, dat de bestuiving door slakken werd gedaan.

Inmiddels is echter duidelijk dat de bestuiving wordt gedaan door schimmel muggen (Cordyla sixi en Bradysia spp.)
Aspidistra elatior als kweekvorm voor hydrocultuur
Aspidistra elatior in moderne plantenbak

Groei en voorkomen van de Aspidistra elatior

De Kwartjesplant wordt vooral gebruikt om zijn grote groene spatelvormige bladeren. Elk blad staat als enkel blad op een steel direct vanuit de wortelstok. De bladeren worden tussen de 20 en 45 cm groot.

In kantoren of de huiskamer zal deze plant zelden tot bloei komen. Daarnaast vallen de bloemen vaak niet op omdat ze op de bodem staan en hooguit 4 cm groot worden.

Een unieke eigenschap van
Aspidistra elatior

De plant heeft als 1 van zijn Nederlandse namen de naam Slagersplant. In het Engels wordt hij ook wel Cast Iron plant (Gietijzer plant) of Bar Room Plant (Café plant) genoemd.

De plant heeft deze namen gekregen omdat hij eigenlijk niet kapot te krijgen is. Tocht is geen enkel bezwaar en het unieke is dat hij zelfs bij regelmatig stoten geen bruine punten krijgt. Ook op plaatsen waar veel mensen langslopen zal hij dus prima overleven. Tenzij....

Standplaats niet in de volle zon

Het enige waar de plant slecht tegen kan is teveel water en direct zonlicht. Teveel aan water zal de wortelstokken laten rotten. Gele bladeren zijn vaak een teken van teveel water.

Behalve teveel water kan de Aspidistra elatior slecht tegen direct zonlicht. De grote groene bladeren krijgen dan bruine brandplekken.

Een standplaats voor een raam op het noorden is perfect. En ook bij weinig licht kan de plant prima overleven, maar zal minder uitbundig groeien. 

Daarnaast heeft hij het liefst temperaturen die 's nachts niet onder de 5ºC komen. Overdag liefst niet onder de 12ºC. Iets wat normaal in een kantoor niet voorkomt.
Kwartjesplant of Aspidistra elatior
Aspidistra elatior variegata

De verzorging laat u het beste aan de specialisten over

Ook al is dit een sterke plantensoort, de verzorging kunt u het beste uitbesteden aan de specialisten van De Klerk. Zij zullen de planten op gezette momenten water geven. Ook controleren ze op eventuele ziektes en zorgen voor de benodigde bemesting een aantal keer per jaar.
 
Daarnaast worden uw planten grondig onderhouden. Oudere bladeren of bruine randen worden verwijderd. Regelmatig wordt de plant schoon gemaakt om hem te ontdoen van eventueel stof. 

Zo'n schoonmaak en sproei beurt vindt een Aspidistra elatior heerlijk. Zeker in de droge winter maanden.

Verzorging regelen
Share by: