Aglaonema

Algemene informatie 
Aglaonema

Aglaonema heeft eigenlijk geen Nederlandse naam. Soms wordt wel eens, de vaak gebruikte Engelse naam, Chinese Evergreen gebruikt en ook de naam Koninklijke Jungleplant kom je wel eens tegen. 

De plant komt in vele variaties voor.  Zowel natuurlijk als in gekweekte vorm. 
Bijvoorbeeld de natuurlijke Aglaonema commutatum en de gekweekte vorm Aglaonema freedman. 

De Aglaonema komt oorspronkelijk voor in Zuid-Oost Azië.  Met name in Thailand, Indonesië en Maleisië.  De planten groeien daar in de tropische regenwouden onder het dikke bladerdek van de hoge bomen. Ze zijn daardoor gewend aan weinig licht.
Aglaonema freedman
Aglaonema

Groei en voorkomen van de Algaonema

Deze plant is een typische bodembedekker die geen, of soms een heel kort, stammetje vormen. De planten blijven daarom laag boven de grond en kunnen hooguit een meter hoog worden.

De Aglaonema wordt als kantoorplant vooral gekweekt om zijn opvallende bladeren met vaak bijzondere patronen. 

Luchtzuiverende plant

De plant werd ook meegenomen in de studie van de NASA naar luchtzuiverende planten.

Standplaats niet in de volle zon

Door zijn natuurlijke groei op de bodem van de tropische jungle is de plant gewend aan weinig licht. Een van de redenen dat deze plant wordt beschouwd als makkelijkste kantoorplant.

Ook water geven kan bijna niet fout, zolang de wortels maar niet in het water blijven staan. Ze houden echter wel van vochtige lucht. Bij droge lucht kunnen de bladpunten bruin worden.

Een standplaats voor een raam op het noorden is perfect. En ook meerdere meters van een raam op het zuiden zal de plant prima gedijen. 

Daarnaast heeft hij het liefst temperaturen die 's nachts niet onder de 12ºC komen. Overdag liefst niet onder de 18ºC. Iets wat normaal in een kantoor niet voorkomt.
Aglaonema stripes
Aglaonema chocolate

De verzorging laat u het beste aan de specialisten over

Ook al is dit een sterke plantensoort, de verzorging kunt u het beste uitbesteden aan de specialisten van De Klerk. Zij zullen de planten op gezette momenten water geven. Ook controleren ze op eventuele ziektes en zorgen voor de benodigde bemesting een aantal keer per jaar.
 
Daarnaast worden uw planten grondig onderhouden. Oudere bladeren of bruine randen worden verwijderd. Regelmatig wordt de plant schoon gemaakt om hem te ontdoen van eventueel stof. 

Zo'n schoonmaak en sproei beurt vindt een Aglaonema heerlijk. Zeker in de droge winter maanden.

Verzorging regelen
Share by: